Meny Stäng

Pension

Som egenföretagare måste du tänka på att se till att din pension blir tillräcklig.

Om du följer råden nedan kommer du få en riktigt bra pension när du slutar arbeta.

  • Ta ut lön upp till minst brytpunkten för statlig skatt (för 2020 är brytpunkten 509300 kr för ett inkomstår eller 42400 kr/månad). Då får du maximal inbetalning till pension vad gäller den allmänna pensionen.
  • Skaffa en tjänstepensionsförsäkring med tillvalen sjuklöneförsäkring och premiebefrielse. Egentligen är tjänstepension inte så förmånligt jämfört med direktpension, men det som är bra är tillvalen som gör att om du blir långtidssjukskriven eller oförmögen att arbeta mer är tre månader så kommer försäkringen se till att du får upp till 90% av lön samt att inbetalning till tjänstepension fortsätter. Max 35% av lönesumman kan avsättas till tjänstepension, men du bör välja ett rejält lägre procentandel, förslagsvis 5-10%.
  • Skaffa en direktpension! Detta är den mest förmånliga och flexibla sättet att spara till din pension. Direktpension har alla fördelar som en tjänstepension har men inga av nackdelarna. Inga maxbelopp för inbetalning, inga uttagsbegränsningar, mycket låga avgifter och fria placeringsregler. Direktpension är en kapitalförsäkring som aktiebolaget tar i ditt namn och betalar in valfria premier. Direktpension kan avslutas när som helst och beloppet kan då återföras till aktiebolaget om den anställde går med på det. Avanza och Nordnet erbjuder bra villkor och service för direktpension. Banker och försäkringsbolag gillar inte direktpension eftersom den ger dem väldigt lite inkomster. Det är här du skall maximera dina inbetalningar när du har möjlighet, direktpension är också skyddade om aktiebolaget skulle få problem.
  • Till sist glöm inte att det kapital du har kvar i aktiebolaget är en slags ”pensionsförsäkring”. Det sparade kapitalet kan användas för att betala ut lön eller aktieutdelning efter du gått i pension. Löneskatterna är betydligt lägre för anställda över 65 år vilket gör att det kan vara bättre att betala ut lön istället för pension.